Ați răsfoit în ultima vreme paginile lucioase ale revistelor de arhitectură pentru a vă inspira cu privire la materialele pentru noua dvs. casă? Doriți să acordați proiectului dvs. de renovare un aspect și o senzație modernă fără a face compromisuri în ceea ce privește intimitatea și siguranța? Dacă da, atunci este înțelept să vă îndreptați atenția spre sticlă întărită termic!

Ce este sticla întărită termic?

Pe scurt, sticlă întărită termic este un material tenace care are o rezistență mecanică de patru până la cinci ori mai mare decât cea a sticlei recoapte standard. Structurile realizate din acest tip de sticlă pot rezista la o încărcătură mare de vânt și zăpadă și, de asemenea, vă protejează casa de stresul termic extrem. Datorită rezistenței la căldură a respectivelor panouri de sticlă, acestea sunt utilizate în mod obișnuit atât pentru structurile de sticlă de interior, cât și pentru cele de exterior.

Știința din spatele sticlei rezistente la căldură

Procesul începe cu un panou de sticlă recoaptă standard, care este spălat pentru a scăpa de orice murdărie, praf sau resturi. După o clătire temeinică, dar înainte de călire, geamul este supus tăierii, filetării, găuririi etc., conform cerințelor producătorului sau ale clientului. Este imposibil de retușat pe acest tip de sticlă odată ce trece prin tratamentul termic.

După ce se termină curățarea, tăierea și găurirea, suprafața sticlei este laminată în interiorul unui cuptor de 650°C – 700°C și apoi răcită lent cu ajutorul unor jeturi de aer din toate direcțiile, ceea ce face ca temperatura suprafeței exterioare să scadă uniform. Desfășurarea procesului de răcire este delicată, deoarece ea decide dacă sticla va ieși complet sau semitimpurie. Exagerând cu răcirea va rezulta o sticlă complet temperată, iar dacă se va face prea puțin, se va ajunge la o consolidare termică necorespunzătoare.

Există o mulțime de dimensiuni, modele și opțiuni de personalizare a grosimii disponibile pentru sticlă întărită het.

Proprietăți ale sticlei întărite termic

Ferestrele și ușile realizate cu acest tip de sticlă sunt de cel puțin patru până la cinci ori mai rezistente decât sticla recoaptă și au o rezistență mai mare la șocurile termice. Geamurile de sticlă recoaptă pot rezista la temperaturi de până la 40°C, în timp ce sticlă întărită termic poate rezista la diferențe de temperatură de până la 130°C!

Suprafețele realizate din acest tip de sticlă nu se sparg în cioburi ascuțite și zimțate la spargere. Ele se fisurează radial în punctul de impact până când marginea ramei se despică în fragmente mari. Aceste fragmente sunt de tip cubic, cu margini rotunde. Deoarece sticlă întărită termic piesele sunt contondente, acestea nu pot provoca răni mortale.

Sticlă întărită termic poate fi fabricată cu proprietăți suplimentare, cum ar fi performanța ridicată, eficiența energetică și controlul solar. De asemenea, se mândrește cu o claritate mai mare în comparație cu sticla călită. Acest tip de sticlă vine cu un marcaj permanent pe un colț pentru a ajuta vânzătorii și cumpărătorii să identifice faptul că este temperat termic.

Denumită și sticlă temperată, este rareori predispusă la spargere spontană. Fenomenul de rupere spontană duce la fisurarea și, în cele din urmă, la spargerea unei suprafețe de sticlă fără niciun motiv aparent.

Aplicații ale sticlei întărite termic

Deoarece acest tip de sticlă este extrem de confortabilă, cu o protecție excepțională împotriva vântului, a zăpezii și a încărcăturii mecanice, este o alegere populară pentru exteriorul structurilor moderne. Sticlă întărită termic împodobește pereții și fațadele hotelurilor, centrelor de convenții, gărilor, clădirilor publice, complexelor rezidențiale cu mai multe etaje și altor enclave comerciale.

Sticlă întărită termic este, de asemenea, unul dintre preferatele pentru dormitoarele sau camerele de zi orientate spre vest și sud-vest, pentru a rezista la strălucirea solară și la stresul termic de după-amiază și de seară. Dacă doriți să folosiți sticlă la ușa principală de la intrare sau planificați un foișor cu pereți despărțitori în curtea din spate, căutarea dvs. ar trebui să se oprească la sticlă întărită termic.

Ferestrele de pe pereții verticali ai casei tale sunt prea mainstream! Completați-le cu luminatoare vitrate cu sticlă întărită termic. Luminatoarele sunt în primul rând ferestre mici sau medii pe acoperișul structurii dumneavoastră, care primesc o mulțime de lumină naturală, animând astfel spațiile și conferindu-le un sentiment de deschidere. De la sticlă întărită termic poate fi mată pentru intimitate, aceste luminatoare vor permite accesul la lumină fără a străluci.

5/5 - (1 vote)