Acum știm că sistemele de încălzire și de răcire ajută la obținerea confortului termic, dar acestea diminuează și eficiența energetică a locuințelor noastre. Pentru a ne asigura că aerul rece condiționat rămâne înăuntru în timpul verii și că aerul cald nu se scurge în timpul iernii, instalarea de ferestre eficiente din punct de vedere energetic este vitală.

Nu este un secret că transferurile de temperatură în interiorul unui spațiu au loc prin ferestre și uși. Ferestrele prost proiectate și instalate neglijent lasă să scape o mulțime de aer cald sau rece din locuința dumneavoastră. Aceste scurgeri exercită o presiune inutilă asupra dispozitivelor de încălzire și răcire, reducând astfel longevitatea acestora. Ca să nu mai vorbim de modul în care acest lucru duce la o creștere a facturilor la utilități. Prin urmare, ferestre din sticlă eficiente din punct de vedere energetic și ușile sunt esențiale pentru casa sau biroul dumneavoastră.

Cum se obține eficiența energetică la ferestre?

Pentru a obține această caracteristică, producătorii realizează un echilibru între mai multe opțiuni de geamuri și rame. Pentru o mai bună eficiență energetică, alegeți geamuri de sticlă cu un singur geam, dublu sau triplu, cu geamuri Low-E sau cu emisivitate redusă, legate cu rame din lemn, metal sau vinil.

Eficiența energetică a ferestrelor și a ușilor depinde în mare de următorii trei parametri – capacitatea lor de a diminua gradul de căldură care poate trece prin ele, capacitatea aerului exterior de a trece prin structură (acest lucru este deosebit de greu dacă fereastra este cu geam dublu sau triplu) și cantitatea de lumină solară care poate trece prin fereastră.

Geamurile de sticlă Low-E vin echipate cu un strat special pe suprafața lor interioară, care permite trecerea luminii prin ele, reflectând în același timp strălucirea și căldura solară. Dacă sunteți în căutare de sticlă eficientă din punct de vedere energetic ferestre, începeți prin a alege geamuri cu un nivel scăzut de emanație, apoi decideți asupra opțiunilor de geamuri și a materialelor de încadrare.

Beneficiile ferestrelor din sticlă eficiente din punct de vedere energetic

Ferestre de sticlă eficiente din punct de vedere energetic oferă o multitudine de avantaje în plus față de cel evident. Să le studiem în detaliu.

Confort termic îmbunătățit

Caracteristica de eficiență energetică face parte din alte măsuri de economisire a energiei pe care cineva le folosește în casele sau birourile lor. Dacă locuința dvs. este deja formată din pereți izolați sau din sisteme eficiente de încălzire/răcire, atunci aceste ferestre sporesc și mai mult eficiența energetică a spațiului dvs.

În plus, ferestre din sticlă eficiente din punct de vedere energetic, atunci când sunt combinate cu opțiunea de geam și rama potrivite, nu permit aerului cald să se scurgă în timpul lunilor calde și viceversa. Ca urmare a acestui fapt, vă bucurați de facturi energetice mai mici și, de asemenea, reduceți amprenta de carbon.

O mai bună izolare fonică

Ferestre din sticlă cu eficiență energetică nu formează doar o barieră împotriva temperaturilor scăzute sau reci, ci țin la distanță și zgomotul exterior. Alegeți dintr-o gamă de ferestre cu geamuri duble sau triple, cu rame din uPVC sau polivinil neplastifiat, pentru cele mai bune rezultate.

Ferestre din sticlă cu eficiență energetică sunt eficiente în reducerea zgomotului de frecvență medie și înaltă. Scăpați de sunetele ambientale de la trenuri, sirene și aglomerația din trafic prin instalarea acestor structuri.

Protecție pentru mobilier

Cine nu dorește o întindere vastă de sticlă care să le binecuvânteze casa cu o grămadă de lumină naturală? Dar, această caracteristică atât de iubită a ferestrelor vă pune, de asemenea, mobilierul în pericol. Supraexpunerea la lumina soarelui pentru o perioadă îndelungată poate face ca mobilierul să se decoloreze și să pară vechi în câteva luni. Cu toate acestea, instalarea ferestre din sticlă eficiente din punct de vedere energetic poate ajuta la evitarea acestui lucru.

Geamul Low-E vine cu un strat special care blochează razele ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui. Aceste raze pot deteriora covoarele, tapițeria, placarea lemnului etc. Dar, ferestre de sticlă eficiente din punct de vedere energetic absorb până la 98% din aceste raze, lăsând astfel mobilierul dvs. să arate mai nou ca niciodată.

Întreținere redusă

Ferestre din sticlă cu eficiență energetică necesită o întreținere minimă. Deoarece sticla Low-E reduce acumularea de condens, nu veți găsi adesea pete de apă sau murdărie pe aceste geamuri. Acoperirea rezistentă la UV elimină în mare parte reziduurile de murdărie, păstrând astfel strălucirea ferestrelor dvs. intactă an de an.

Dar, nu este rău să vă curățați ferestrele o dată la șase luni. Luați doar niște apă cu săpun și o cârpă moale pentru a curăța aceste ferestre de orice resturi care s-ar fi putut depune pe geamuri.

Siguranță și securitate

Atunci când alegeți geamuri duble sau triple ferestre din sticlă cu eficiență energetică, acestea vin cu un plus de securitate. Adică, aceste geamuri pot susține o cantitate substanțială de impact înainte de a se crăpa sau de a se sparge. Această caracteristică face ca ferestre de sticlă eficiente din punct de vedere energetic o barieră puternică împotriva intruziunilor nejustificate.

Dacă cartierul dvs. a fost recent victima unei serii de incidente neplăcute, luați în considerare posibilitatea de a renunța cu totul la ferestrele cu un singur geam. Puteți îmbunătăți și mai mult securitatea locuinței dvs. prin instalarea de ferestre din sticlă laminată eficiente din punct de vedere energetic.

5/5 - (2 votes)